Att ta körkort guide – Steg för Steg
Många undrar hur man går till väga för att ta körkort. Allians trafikskola har därför skapat en guide som förklarar hur körkortsprocessen går till, från början till slut. För att förenkla processen har vi delat upp körkortsutbildningen och dess moment i 6 olika steg som förklaras nedan:
Steg 1 – Körkortstillstånd
För att få ett giltigt körkortstillstånd krävs det att man fyllt i en hälsodeklaration och genomgått en synundersökning. Hälsodeklaration är en blankett som man behöver fylla i, antingen digitalt med BankID eller i fysiskt format. En hälsodeklaration för körkort redogör för lämplighet att köra bil genom att besvara frågor om ens hälsotillstånd. Går att beställa här. Synundersökning kan göras hos optiker och hos oss på Allians körskola i Kista. Vi hjälper er självklart att fylla i blanketterna.
Steg 2 till körkort– Introduktionsutbildning – handledarkurs
När man fått ett giltigt körkortstillstånd kan man endast övningsköra med trafikskola Vill man övningsköra privat behöver man gå på en introduktionsutbildning. Den som vill handleda, så kallad handledare, behöver också ha genomgått en introduktionsutbildning. Ett giltigt handledartillstånd får man genom att både förare och handledare genomgår en introduktionskurs på 180 minuter. Under utbildningen håller trafikskolans instruktör en utbildning som handlar om trafiksäkerhet och regler. Under utbildningen går även instruktören igenom rekommendationer och tips. För att bli godkänd på kursen är kravet att alla är med och diskuterar samt redogör för fakta från utbildningen. Handledarkursen är en fördjupning av riskettan och utbildning för handledare och förare för att kunna vara säkra förare i trafiken.
Steg 3 – Riskettan – Riskutbildning del 1
Ett annat obligatoriskt moment i körkortsutbildning är Riskettan, en teoretisk kurs på 180 minuter eller längre. Riskettan handlar om risker som kan uppstå i trafiken såsom alkohol, droger och andra distraherande moment som trötthet, stress och andra medpassagerare. Riskettan gäller i 5 år från det datum kursen utförs. Riskettan kostar 450:-. Vi utför kursen på Allians Trafikskola 2 gånger per vecka.
Steg 4 – Risktvåan – Riskutbildning del 2
Risktvåan är ett praktiskt test med övningar under halt väglag. Man bör ha viss körvana för att kunna genomföra risktvåan. I riskutbildning del 2 är det moment 8, 9 och 13 som testas och bör därför bokas i slutet av körkortsutbildningen. Under provet testas förmågan för hård acceleration och hård inbromsning. Både riskettan och risktvåan gäller i 5 år från det datum proven genomfördes. Vi utför risktvåan på svenska och engelska. Riskettan på svenska kostar 2000:-.
Steg 5 till körkort– Teori
Teoriprovet är ett kunskapsprov som kostar 325:-. Det går att göra på Trafikverkets lokaler runt om i landet. Provet tar 50 minuter och finns att göra på olika språk. Har du svårigheter som till exempel Dyslexi eller annan sjukdom som försvårar teoriutbildningen kan man alltid ansöka till Trafikverket, om att få extra tid eller mer hjälp. Teoriprovet består av 70 frågor varav 5 är testfrågor så du behöver minst 52/65 rätt för godkänt.
Steg 6 – Uppkörning : Sista steg i körkortsprocessen
Uppkörning är det sista momentet i körkortsutbildning för B körkort. Det är ett praktiskt test som startar i Trafikverkets lokaler runt om i landet. Under uppkörningen för B körkort kör man upp i en personbil, lånad av Trafikverket eller trafikskola. Vill man köra upp med samma bil som man övningskört med kan man hyra det via oss på Trafikskolan. För att klara uppkörningen rekommenderar vi att man bör ha en ordentlig körvana och även genomgått samtliga moment i körkortsutbildningen. Det är en instruktör från Trafikverket som gör bedömning om man klarat provet eller inte. Här försöker Trafikverket få en helhetsuppfattning om denna trafikant är en lämplig förare i trafiken eller inte.
Tack för att du har följt vår körkortsguide från Allians Trafikskola. Med vår hjälp är du nu redo att ta dig an ditt körkortsprov med förtroende. Vi önskar dig stort lycka till på din körkortsresa!